Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μιας εκδήλωσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου

Η Νομαρχία Δωδεκανήσου με δελτίο τύπου παρουσιάζει τα συμπεράσματα από την άσκηση επί χάρτη "ΑΤΛΑΣ 2010" σε περίπτωση ισχυρού σεισμού στη Ρόδο. Τα συμπεράσματα απαισιόδοξα...
ΘΕΜΑ: Ισχυρός σεισμός με κατάρρευση κτιρίων στη Ρόδο το αντικείμενο άσκησης επί χάρτου που παρουσιάστηκε στη Νομαρχία
4 Ιουνίου 2010, ημέρα Πέμπτη, ώρα 12:37 μ.μ.
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στην Ρόδο, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη και στους όμορους Δήμους.
Με βάση αυτό το σενάριο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σήμερα στο Νομαρχιακό Μέγαρο άσκηση επί χάρτου, με την ονομασία «Άτλας 2010», υπό την προεδρία του νομάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και τη συμμετοχή της αρμόδιας αντινομάρχη Ανδριάνας Μπαφίτη και όλων των εμπλεκομένων φορέων και συναρμοδίων υπηρεσιών.
Βάσει το σεναρίου, το οποίο επεξεργάστηκαν από κοινού η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας και παρουσίασε ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης, οι κύριες καταστροφές που σημειώνονται στη Ρόδο από την εκδήλωση του σεισμού είναι:
 Ολική κατάρρευση 5όροφου ξενοδοχείου στην περιοχή του Νιoχωρίου (στην οδό Κω), όπου το μεγαλύτερο μέρος των ενοίκων είναι νέοι ηλικίας 17-19 από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπου ήρθαν στο νησί για τη συμμετοχή τους στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο νέων.
Ολική κατάρρευση κτιρίου της Δ.Ο.Υ. Ρόδου, στην οδό Γεωργίου Μαύρου, στο Ζέφυρο.
Από το σεισμό, εξαιτίας κατολισθήσεων, το οδικό δίκτυο του βορειανατολικού συγκροτήματος του νησιού παρουσιάζει αρκετές βλάβες και σε αρκετά σημεία το πλάτος του δρόμου έχει περιοριστεί στο μισό.
Από τις κατολισθήσεις στα Κρητικά και το Μόντε Σμιθ η πόλη της Ρόδου απομονώνεται από τη βόρεια πλευρά για τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό.
Πρόκληση πανικού και συνωστισμού σε σχολεία της Ρόδου.
1. Από το σεισμό προκαλούνται σοβαρές βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη της Ρόδου και τους όμορους δήμους, μέχρι την αποκατάσταση του δικτύου (06:00 πρωινή).
2. Ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης παρουσιάζει βλάβη.
3. Το κτίριο του δημαρχείου της Ρόδου, κρίνεται ακατάλληλο προς χρήση μετά από αυτοψία μηχανικών.
Οι φορείς
Οι εκπρόσωποι των φορέων κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις κινήσεις και τις ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν σε μια τέτοια περίπτωση, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας, επιφυλακής και επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού και μέσων.
Συμφωνήθηκε πως θα απαιτηθεί, όπως πρότεινε ο κ. Μαχαιρίδης, η πραγματοποίηση άσκησης υπό ρεαλιστικές συνθήκες, ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες όλων των υπηρεσιών, με τη Νομαρχία να αναλαμβάνει την υποχρέωση προμήθειας της υλικοτεχνικής υποδομής που χρειάζονται οι υπηρεσίες.
«Η ίδια η ζωή και η πρόσφατη τραγωδία στην Αϊτή αποδεικνύουν ότι τέτοια σενάρια δεν είναι επιστημονικής φαντασίας και οφείλουμε όλοι να είμαστε έτοιμοι, δεδομένης και της γεωγραφικής θέσης της περιοχής μας που είναι υψηλού κινδύνου», τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο νομάρχης Δωδεκανήσου.
Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτίδης που είχε την ευθύνη του συντονισμού της άσκησης, σημείωσε πως «πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε τις συνθήκες χάους και αταξίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες φορές που εκδηλώνεται σεισμός σε μια περιοχή».
Με την άσκηση «ΑΤΛΑΣ 2010» κλήθηκαν ουσιαστικά οι αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες να απαντήσουν στο ερώτημα «είμαστε έτοιμοι;», η απάντηση του οποίου εξαρτάται από το πόσο συνειδητοποιούν όλοι την κρισιμότητα τέτοιων καταστάσεων και την υποχρέωση για ακόμα καλύτερη οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου