Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011
ποσο προετοιμασμένοι ειμαστε για εναν σεισμό στην περιοχή μας.. 1.02
To παρόν άρθρο γραφτηκε και θα αναβαθμίζεται ανάλογα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε.
Υπενθυμίζουμε και πάλι σε όλους ότι η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας δεν είναι
υπεύθυνη για την Πολιτικη Προστασία του Δήμου.
Οι ανακοινώσεις του Γραφείου πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερμιονίδος αναρτά τις επισημες
ανακοινώσεις του στην Ιστοσελίδα του Δήμου .
Το περιεχόμενο του blog προορίζεται για ενημέρωση των μελών του και όσων πολιτών ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ομάδα.
Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα 12 νέα μέλη της ομάδας μας που ηρθαν σε επαφή εξαιτίας αυτου του αρθρου . .
Επίσης ληφθηκαν υπόψιν οι παρατηρήσεις αρκετων συμπολιτών μας (και του κ.Γκάτσου)
Θ.Δ
Σκεφτείται οτι υπάρχουν όλοι και λιγοι αστυνομικοί ,και μια χούφτα πυροσβέστες και 10000 κόσμος τον χειμώνα και 20000-25000 το καλοκαίρι .
Το 60 % των σπιτιών είναι παλιά και πολλά απο αυτα εχουν δεχτεί προσθήκες και επιπλέον δομικά φορτία χωρις αξιόλογες μελέτες,υπάρχουν πολλά αυθαίρετα τα οποία δεν εχουν δεχτεί ισχυρό σεισμό για να γνωρίζουμε τις περιοχές που ειναι ευάλωτες.Πολλά ειναι κτισμένα σε ποταμιές...και βάλτους
Πρέπει να σημειωθεί ότο λόγω της εφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα σε αρκετες περιοχές της Ελλαδας ειναι πιθανό σκυροδεμα να έχει παραχθεί με νερό με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι το οποίο διαβρώνει τους οπλισμούς των κτιρίων .
Αν εχει χρησιμοποιεί ακατάλληλο νερό ακόμη και νέα κτίρια δεκαετίας
θα εχουν σοβαρα προβλήματα καθώς θα εχει διαλυθει ο οπλισμός τους..Παρόλο που τα πρότυπα
δοκίμια εδειξαν αποδεκτή αντοχή καθώς η οξειδωτική δράση του χλώριου γίνεται σταδιακά.
Μετα τις παρατηρήσεις του κ .Γκατσου προστέθηκε το πρότυπο ΕΝ1008.
Σε πολλά ετοιμόροπα σπίτια,αποθήκες διαμένουν μετανάστες οι οποίοι αγνοούν τους κινδύνους.
Το αστυνομικό τμήμα και ο χώρος του πυροσβεστικού κλιμακίου δεν ειναι στα πιο ασφαλή κτίρια.
Οι τηλεπικοικοινωνίες θα τεθουν εκτός τουλάχιστον τις πρώτες ώρες όπως και η παροχη ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι στενοί δρόμοι του Κρανιδίου και της Ερμιόνης ,των Φούρνων θα κλείσουν απο τα ερείπια και η παροχή καθε βοήθειας θα ειναι δύσκολη τουλάχιστον τις πρώτες ώρες.Οι μετασεισμοί θα προκαλέσουν επιπλέον τραυματισμούς στους ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να κινηθουν σε αυτούς .
Η διάβαση του δρόμου πρός Ναυπλιο δεν ειναι δεδομένη λόγω πιθανών κατολισθήσεων
Η δυνατότητα παροχής ιατρικής περίθαλψης απο το ΚΥ Κρανιδίου είναι μικρή ,η κατασταση του κτιρίου μετα απο ένα σεισμό ειναι μη προβλέψιμη...
Ο πληθυσμός θα χειαστει 10000 φιάλες νερού την ημέρα και 25-30000 φιάλες νερού το καλοκαίρι.
Η βοήθεια απο την ΕΜΑΚ θα έρθει αλλα εξαρτάται απο ποια αλλα αστικά κέντρα εχουν καταρεύσεις.
Ο πληθυσμός δεν εχει ενημερωθεί για χώρους συγκέντρωσης οπου θα δεχτεί πρώτες βοήθειες .
Δεν εχει καμμιά ενημέρωση πως να συμπεριφερθεί μετα απο ενα ισχυρό σεισμό.
Πολλοι θεωρούν ότι η περιοχή μας είναι χαμηλής σεισμικότητας ..και επαναπαύονται .Ομως και στα Γρεβενά είχε 600 χρόνια να κανει σεισμό και ο σεισμος έγινε και ηταν φονικός.Δεν γνωρίζω την συμπεριφορά που θα εχουν τα παραλιακά ξενοδοχεία που χτίστηκαν επι χούντας και δεν θελω να φανταστώ καταρεύσεις σε ξενοδοχεία με 400-500 ατυχους τουρίστες μέσα σε μια καλοκαιρινη βραδιά...
Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια ομάδα τουλάχιστον 50 εθελοντων που θα εκπαιδευτούν στην διαχείριση και αντιμετώπιση ενός σεισμού .
Οποιοι θέλουν να εκπαιδευτούν και να στελεχώσουν μια αξιόπιστη σύναμη πολιτικής προστασίας ας έρθουν σε επαφή με τούς συντονιστές της Πολιτικής Προστασίας.
Τηλ : 6945583962
sirios@otenet.gr
*ΠΡΟΣΘΕΤΑ
Πηγή :
“1837, Μαρτ. 18-20
Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Ύδρα, τις Σπέτσες και την Τροιζηνία. Η περιοχή με τις μεγαλύτερες καταστροφές περιελάμβανε τα Δίδυμα και άλλα μικρά χωριά και αγροικίες της αραιοκατοικημένης Τροιζήνας όπου όλα τα σπίτια, τα περισσότερα παλιές αγροτικές κατασκευές, κατέρρευσαν. Στην Ύδρα, αντίθετα με τις υπερβολικές αναφορές του Τύπου, μόνο 50 περίπου σπίτια ερειπώθηκαν και κάποιοι τοίχοι γκρεμίστηκαν σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας έξη. Ζημιές επίσης προκλήθηκαν και στο Μοναστήρι, του οποίου το καμπαναριό γκρεμίστηκε. Μικρές ζημιές σημειώθηκαν στις Σπέτσες, την Ερμιόνη και τα Μέθανα.
Η εφ. “Αθηνά” της 13.3.1837 (π.ημ.) γράφει: “Εξ Ύδρας την 11 Μαρτίου. Την 8 του τρέχοντος την 9 και 3/4 ώραν π.μ. ηκολούθησεν έπειτα από ένα βροντώδη ήχον και μίαν δυσάρεστον αποφορά θείου σεισμός αρκετά δυνατός όστις διήρκεσεν 70 περίπου δεύτερα λεπτά. Ο σεισμός ούτος επροξένησε μεγάλην ζημίαν εις την νήσον μας. Κάμποσα οσπήτια εγκρημνίσθησαν και σχεδόν όλα έπαθον. Της Εκκλησίας του Κοινού ή άλλως του μοναστηρίου ο θόλος υπέφερε τόσον, ώστε δεν τολμά πλέον κανείς να έμβη εις την Εκκλησίαν φοβούμενος μήπως πέση και πλακωθή. Το κωδωνοστάσιόν του και μέρος του εξωπετάσματός του έπεσεν ωσαύτως. Επλακώθη και απόθανε μία νέα, εσυντρίφθη ο πους ενός τον οποίον και απέκοψαν, πέντε δ’ άλλοι επληγώθησαν. (…) Εις τας Σπέτσας ωσαύτως, ο σεισμός ήτο μικρός, εις δε την Σύραν και αλλού ούτε καν τον ησθάνθησαν“.
Διαβαστε επίσης
http://civilprotectermionidos.blogspot.com/2011/02/blog-post_3570.html
Θ.Δ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου